XTC gebruik

Het ecstasygebruik ligt in Nederland ruimschoots boven het EU-gemiddelde en is het hoogst van alle EU lidstaten. In de EU gebruikte bijvoorbeeld naar schatting gemiddeld 1,7% van de 15-34 jarige jongeren en jongvolwassenen ecstasy in het afgelopen jaar, vergeleken met 2,4% voor Nederland. Al moeten de verschillen tussen de landen voorzichtig worden geïnterpreteerd door verschillen tussen de nationale onderzoeken.

Het drugsgebruik in Nederland is voor het laatst gemeten in 2009. Sinds die tijd lijkt sprake van een toename van ecstasygebruik. Door een veranderde onderzoeksmethode is niet met zekerheid vast te stellen hoe groot die toename feitelijk is.

Meer dan een kwart miljoen Nederlanders tussen de 15 en 65 jaar heeft het afgelopen jaar xtc gebruikt. Dat blijkt uit een gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Trimbos-instituut

Veel mensen met een xtc-vergiftiging belanden op de eerste hulp, schrijven Trimbos-onderzoekers in een rapport dat donderdag is gepubliceerd. Maar wie dat overleeft, praat er liever niet over. Eén op de 250 xtc-slikkers op een dancefeest of festival belandt op een EHBO-post. Een xtc vergiftiging kan leiden tot onder meer een coma en hartproblemen. Een kleine groep van hen verkeert zelfs in levensgevaar. Het is een onderschat probleem.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat mensen niet graag hun slechte ervaringen met xtc delen. Gebruikers schamen zich of durven het niet met vrienden te bespreken.

Daarnaast weten veel mensen niet dat er bij xtc ook een risico bestaat dat het misgaat. Het instituut waarschuwt daarom ook: of je nu een ervaren gebruiker bent of niet, elke xtc-gebruiker kan als gevolg van de drug iets ernstigs meemaken of hieraan overlijden.

Het goede nieuws is dat nog altijd 97 procent van de Nederlanders het afgelopen jaar géén xtc heeft gebruikt. Ook daalde het aantal lichte xtc-incidenten.

Xtc is na wiet de populairste drug. Bijna een miljoen Nederlanders hebben het middel wel eens genuttigd, becijferde het instituut in 2015.

Geduld Interventies helpt mensen met een verslaving. Ben je zelf verslaafd aan Xtc, of is jouw naaste dat?

Zoek hulp! Neem contact op en zet vandaag nog de 1e stap!

Artikelen over XTC en Verslaving

Wij helpen!

Ook jij kan in herstel

Vorige
Broer Arie Boomsma
Volgende
Verslaafd en hulp nodig