Verslaving op de werkvloer. Wat kun je doen?

Verslaving een geheim

Wat als jouw werknemer/collega verslaafd is of dat je sterke vermoedens hebt? Als je merkt dat een werknemer onder invloed op het werk verschijnt, is dat ALTIJD aanleiding tot actie. Bedenk goed wat de gevolgen kunnen zijn op de werkzaamheden. In ieder geval is het belangrijk om direct het gesprek aan te gaan en de werkzaamheden niet uit te laten voeren.

Verslaving is een ziekte

Een verslaving is een ziekte. Niemand kiest er bewust voor om afhankelijk te zijn van alcohol, drugs of medicijnen. Om van ziekte te kunnen spreken moet een werknemer erkennen dat hij een verslaving heeft. Dit kan hij uit eigen beweging aangeven bij jouw of een leidinggevende.

Vermoedens van een verslaving?

Bij sterke vermoedens kun je begeleiding en hulp bieden: ga in gesprek. Vertel wat je vermoedt, onderbouw dit met feiten en voorbeelden, zeg dat je je zorgen maakt. Schakel de bedrijfsarts in, bied je werknemer hulp aan en geef een duidelijke keuze: behandeling accepteren of niet. Zo geef je de werknemer ook de kans om zijn of haar gedrag te verbeteren.

Deze drie tips kunnen helpen om een verslaafde eruit te pikken:

 1. Werknemer meldt zich vaak ziek, vooral op maandag en dinsdag. Gemiddeld vijf keer zo vaak als gezonde medewerkers.
 2. Fysieke verschijnselen (vooral bij alcohol, drugs): rode ogen/neus, verzorgt zichzelf slecht.
 3. Relaties met collega’s en klanten komen onder druk. De werknemer is humeurig en snel geïrriteerd, maakt een vermoeide indruk.

Zorg voor een goed beleid

Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld één op de tien werknemers een verslavingsprobleem heeft. Dat kan van alles zijn, maar alcohol komt het meest voor. Maar liefst een vijfde van de werknemers drinkt excessief, staat het gebruik van softdrugs hoog genoteerd en is gokken evenals het gebruik van sociale media een opkomende verslaving. Uiteindelijk zijn deze medewerkers minder productief op het werk. Werkgevers hebben niet altijd last van een verslaafde werknemer, het wordt een probleem als de verslaafde of zijn omgeving het zo ervaart. Maar iemand die niet van de drank of drugs kan afblijven, of de hele dag met sociale media bezig is, vormt op de werkvloer al snel een probleem.

Verslaving en ziekteverzuim

Mensen met een verslaving melden zich gemiddeld vier tot vijf keer vaker ziek, sluiten zich af van hun collega’s of proberen deze te ontwijken en dat frustreert weer de onderlinge samenwerking. Wanneer men het probleem wil aanpakken, dan is het eerst zaak te constateren of de werknemer verslaafd is.

Dreigen met ontslag is zinloos

Op het moment dat je als werkgever, collega of manager herkent dat een medewerker verslaafd is, is het eigenlijk al te laat om adequaat te reageren. Verslaafden ontkennen meestal in eerste instantie en laten zich over het algemeen niet zomaar naar een afkickkliniek sturen. Dreigen met ontslag heeft weinig zin, omdat ontslaan bijzonder moeilijk is.

Verslavingsbeleid

In het kader van voorkomen is beter dan genezen is het belangrijk goed beleid over dit onderwerp te hebben. De regels moeten glashelder zijn, en de consequenties van overtreden moeten duidelijk worden uitgelegd. Alles moet worden ondertekend door de werknemer en periodiek worden gecommuniceerd. Pas dan kan een kantonrechter akkoord gaan met ontslag. Het advies is dan ook; stel een gedegen verslavingsbeleid op en communiceer dat op periodieke basis. Alleen dan kun je een verslavingsprobleem daadwerkelijk aanpakken wanneer het zich aandient, en kost het je uiteindelijk minder geld.

Vaak wordt dit een ADM-protocol/beleid genoemd (alcohol, drugs, medicijnen). Wat in ieder geval in dit beleid moet staan is het volgende:

 • Beleid met betrekking tot preventie.
  Daarin staat bijvoorbeeld wie de vertrouwenspersoon is en eventuele trainingen die door leidinggevende gevolgd kunnen worden.
 • Beleid met betrekking tot regels.
  Wat sta je toe als werkgever? Wordt er bijvoorbeeld alcohol geschonken op de vrijdagmiddagborrel of juist niet? Wanneer test je een medewerker?
 • Beleid met betrekking op begeleiding.
  Als je te maken krijgt met een verslaafde werknemer, wat spreek je met elkaar af? Welke begeleiding bied je aan onder welke vergoedingen?
 • Beleid met betrekking tot sancties.
  Wanneer ga je over tot een loonstop of zelfs ontslag

Bij een eventuele procedure voor werkgevers  is het van belang een goed gedocumenteerd dossier op te bouwen over de verslaafde werknemer. De werkgever dient alle stappen die hij neemt vast te leggen, zodat zijn inspanningen kunnen worden aangetoond.

Ben jij werkgever of collega van iemand die verslaafd is?

Geduld Interventies helpt mensen om van hun verslaving af te komen. Neem dan contact op of voor advies. Bel:  020 – 45 00 112

Artikelen over Alcohol en Verslaving Artikelen over Drugs en Verslaving Artikelen over Medicijnen en Verslaving

Wij helpen!

Ook jij kan in herstel

Vorige
Verslaafd en moeder
Volgende
Het leven is weer leuk

Belangrijk bericht!

Helaas kunnen wij door omstandigheden jouw hulpvraag niet meer zelf in behandeling nemen.

Wij zullen jouw hulpvraag doorzetten naar één van onze zorgcollega’s.

Zij zullen op zeer korte termijn contact met jou opnemen wanneer je onze voicemail inspreekt of een formulier op de website invult.