Hulp bij GHB verslaving

Tien jaar geleden werd GHB aangemerkt als partydrug waar je niet verslaafd aan kon raken. Het tegendeel is echter bewezen. GHB (gamma hydroxybutaanzuur) werd ontwikkeld als anestheticum (narcosemiddel) en slaapmiddel, maar vanwege bijwerkingen werd het niet veel gebruikt. Tegenwoordig is GHB vooral bekend als partydrug. Als stroperige vloeistof is het te krijgen in plastic buisjes van 5 milliliter. Het is geurloos en smaakt zout. Het middel wordt vaak gedronken, maar het wordt ook gemaakt in poedervorm.

De gevaren van GHB

1. GHB is extreem verslavend
Met name de eerste keren gaat het gebruik gepaard met een aangename roes. Doordat GHB ernstig verslavend is, belandt je al snel in een situatie waarbij men de drug eerst en vooral gebruikt om de vaak zeer onaangename (en niet ongevaarlijke) onthoudingsverschijnselen tegen te gaan. Doordat GHB maar kort werkt, is zeer frequente inname noodzakelijk, dus veel achter elkaar!

2. Grote kans op overdosis met levensbedreigende gevolgen
Een ander groot gevaar van GHB-gebruik is het doseren. De hoeveelheid die het gewenste effect veroorzaakt, is bijna gelijk aan de hoeveelheid die kan leiden tot een coma. Doordat de concentratie nogal varieert, is dit een serieus probleem, zeker als de GHB via een dealer wordt verkregen en je dus niet weet wat er in zit.

3. GHB wordt vaak misbruikt
GHB heeft ook de reputatie als ‘rape drug’. Het middel wordt vaak stiekem toegevoegd in een drankje, waardoor iemand kan worden verdoofd en vervolgens, aangezien het ook een seksueel stimulerende werking heeft, seksueel misbruikt worden. Het slachtoffer weet na afloop vaak niet precies wat er is gebeurd en het gevaar bestaat dat iemand bewusteloos raakt.

4. GHB wordt gemaakt van zeer giftige stoffen
GHB is goedkoop en men kan het zelf produceren. Het belangrijkste ingrediënt is gamma-butyrolacton (GBL), een oplos/schoonmaakmiddel (reinigingsmiddel voor velgen), natronloog beter bekend als gootsteenontstopper en gedestilleerd water. Je kunt dus begrijpen dat je zeer giftige stoffen binnenkrijgt en de GHB misschien niet op een 'veilige' manier is geproduceerd, vaak in een vieze niet hygienische "lab" (garage / schuur) en je nooit zeker kan weten wat je inneemt.

Met enige regelmaat worden mensen dood in hun huis gevonden als gevolg van een overdosis GHB.

Wij helpen je afkicken van GHB

Wil jij stoppen met GHB of is een naaste verslaafd aan GHB? Wij helpen. Onze zorg wordt vergoed!  Bel: 020 - 45 00 112 of vraag direct hulp via de intakeformulier

Waarom is GHB populair?

De lage prijs (tussen de 5 en 10 euro per 5ml) en mogelijkheid om het zelf te maken zijn ook de belangrijkste verklaringen voor de snel toenemende populariteit in Nederland. Met name onder minderjarigen neemt het GHB gebruik onrustbarend snel toe.

GHB ontspant, kan vrolijk maken en wordt vaak gebruikt in het uitgaanscircuit. GHB kan ook seksueel stimulerend werken. Wat veel mensen niet weten is dat GHB, zowel lichamelijke als geestelijk, zéér verslavend kan zijn. En dat het erg lastig is om er van af te kicken. GHB is zwaar verslavend en het afkicken van deze drugs is zwaar. Het lukt daarom veel mensen niet om zonder hulp met deze drugs te stoppen. Daar er zowel lichamelijke als geestelijke afhankelijkheid ontstaat kan de GHB verslaafde niet simpelweg stoppen met gebruiken. De verslaafde krijgt zware afkickverschijnselen dat zelfs kan lijden tot psychoses en de dood. Afkicken moet altijd onder professionele begeleiding. Deze zorg wordt vergoed!

Wat zijn de bijwerkingen van GHB?

Hoe je op GHB reageert, verschilt per persoon. Het hangt af van je gewicht, ervaring met drugs en gevoeligheid voor GHB. De lijst van mogelijke gevolgen is lang. Het gebruik van GHB kan zorgen voor misselijkheid, duizeligheid, een slap gevoel, tijdelijk geheugenverlies en stuiptrekkingen. Wanneer je een stevige dosis neemt, kun je zeer slaperig worden of bewusteloos raken. Wie meerdere keren ‘out gaat’, kan hersenschade oplopen doordat de hersenen tijdelijk te weinig zuurstof krijgen.

Is er iemand in jouw omgeving aan GHB verslaafd en is het je niet gelukt om diegene professionele hulp te laten zoeken? Neem contact op! Wacht hier niet mee. Wij kunnen een oplossing bieden en de behandeling wordt vergoed.

Afkicken van GHB

Ieder mens is anders en ieder mens zal op een andere manier aan zijn of haar herstel moeten werken, maar de belangrijkste boodschap is: behandeling werkt. Wij helpen je van je GHB verslaving af! Zet vandaag nog de 1e stap en neem contact op of voor advies of meld je aan. Er zijn korte wachttijden voor opname in onze kliniek.

Heb je vragen? Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Neem gerust geheel vrijblijvend contact op. Wij helpen je graag verder. Of bel ons: 020 - 45 00 112

Belangrijk bericht!

Helaas kunnen wij door omstandigheden jouw hulpvraag niet meer zelf in behandeling nemen.

Wij zullen jouw hulpvraag doorzetten naar één van onze zorgcollega’s.

Zij zullen op zeer korte termijn contact met jou opnemen wanneer je onze voicemail inspreekt of een formulier op de website invult.