Hulp bij een eetverslaving of eetstoornissen

Een eetverslaving is een van de ingewikkeldste verslavingen die er is. Iedereen moet immers dagelijks eten. Een eetverslaving kan zich op vele manieren uiten; zijn verschillende vormen van een eetverslaving:

Binge eating disorder

Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van regelmatige (vr)eetbuien, het overeten, ook wel binge eating genoemd. Kenmerkend voor binge eating disorder is het regelmatig eten van abnormale hoeveelheden. Vaak eet men in korte tijd heel veel zonder daadwerkelijk iets te proeven of het lekker te vinden. Honger of trek is niet de reden om te eten, veelal zijn het negatieve gevoelens over zichzelf of over een bepaalde gebeurtenis die men probeert te ontvluchten door heel veel in een keer te gaan eten.
In veel gevallen, maar lang niet altijd, gaat deze eetstoornis gepaard met overgewicht (obesitas). Dit kan weer medische gevolgen hebben, zoals suikerziekte, een hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol.

Boulimia

Een eetverslaving wordt boulimia genoemd wanneer iemand na zo’n eetbui probeert om het eten weer zo snel mogelijk kwijt te raken door bewust over te geven, vinger in de keel te steken of te braken.

Anorexia

Tenslotte is er nog de eetstoornis anorexia. Bij anorexia is er echter niet zo zeer sprake van een eetverslaving, maar meer van een verslaving aan controle, wat lijdt tot een verstoord eetpatroon. Iemand met anorexia probeert op een krampachtige manier controle te houden over zijn of haar gewicht door bijvoorbeeld zichzelf te bestraffen met streng lijnen. Iemand stelt hoge eisen aan zichzelf en accepteert zichzelf niet zoals hij of zij is. Dit komt vaak voor in de mode wereld van mannequins en fotomodellen. Door vaak te hoge eisen en spanningen lopen deze dames zich vaak onnodig uit te hongeren.

De eetverslaafde probeert op allerlei vlakken controle over eten te houden maar helaas lukt dat vaak niet. Een eetverslaving uit zich op emotioneel, psychisch en lichamelijk gebied. De persoon in kwestie kampt met gebrek aan zelfvertrouwen, eigenwaarde, door met name gevoelens van schuld, falen, schaamte, eenzaamheid en isolatie en weet niemand hier zonder hulp uit te komen.

Weer gezond en normaal eten

Ieder mens is anders en ieder mens zal op een andere manier aan zijn of haar herstel moeten werken, maar de belangrijkste boodschap is: behandeling werkt. Wij helpen je van je eetverslaving af!

Let op: wij kunnen je alleen in behandeling nemen voor een eetverslaving als je ook een middelenverslaving hebt, anders wordt de behandeling van jouw verslaving namelijk niet vergoed. Een middelenverslaving is bijvoorbeeld wanneer je ook verslaafd bent aan drank, drugs of medicatie.Ben je niet verslaafd aan een middel, neem dan gerust contact met ons op want wij kunnen je wel adviseren hoe en waar je behandeld kan worden.

Zet vandaag nog de 1e stap en neem contact op of voor advies of meld je aan. Er zijn korte wachttijden voor opname in onze kliniek.

Heb je vragen? Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Neem gerust geheel vrijblijvend contact op. Wij helpen je graag verder. Of bel ons: 020 - 45 00 112