Verslaving is een hersenziekte

Dopamine

Wetenschapper Nora Volkow, internationaal erkend expert op het terrein van verslavingsonderzoek stelt dat verslaving een hersenziekte is en dat we die dus ook zo moeten behandelen. Volkow kreeg onlangs een eredoctoraat aan de Uva. Dopamine speelt een belangrijke rol bij verslaving

Veel mensen stellen nog steeds dat verslaving geen hersenziekte is omdat ze vinden dat sociale factoren eraan ten grondslag liggen. De wereld wordt hierbij alleen door de eigen ogen gezien. Men heeft de controle over eigen acties en projecteert dat op anderen. Met andere woorden; als ik de drank kan laten staan, waarom kan iemand anders dat dan niet?

Dat is eigenlijk heel oneerlijk en bovendien niet realistisch. De hersenen spelen een grote rol bij verslaving. De grote variabiliteit tussen de hersenen en de lichamen van mensen maken dat de één wel verslaafd raakt en de ander niet.

De opvatting dat er een duidelijke oorzaak is aan te wijzen voor iemands verslaving, bijvoorbeeld een moeilijke jeugd, een bepaald karakter of een slechte relatie. Ook dit blijkt niet te kloppen. Er zijn genoeg mensen met een moeilijke jeugd of een slechte relatie die nooit verslaafd raken.

Dopamine

Maar als we zelf niet verantwoordelijk zijn voor het in standhouden onze verslaving, wat dan wel? “De hersenen registreren alle plezierige dingen op dezelfde manier. Drugs, geld, eten en seks – ze worden allemaal als plezierig ervaren door de afgifte van de neurotransmitter dopamine in het beloningssysteem. Bepaalde drugs overvoeren dit systeem met dopamineniveaus die vijf tot tien keer hoger zijn dan normaal. Na verloop van tijd past het brein zich hieraan aan en zal het de receptoren verminderen waaraan het dopamine zich kan binden. Hierdoor voelt de verslaafde zich zonder zijn drug bijzonder slecht en heeft hij steeds meer nodig. Dit kan leiden tot het verslavingsproces. Een persoon verliest de controle en krijgt een intense drang de drug steeds weer tot zich te nemen.

Ben jijzelf verslaafd of jouw naaste? Geduld Interventies GGZ helpt mensen met een verslaving. Neem contact met ons op. Tel 020-4500112

 

Artikelen over Alcohol en Verslaving Artikelen over Drugs en Verslaving

Wij helpen!

Ook jij kan in herstel

Vorige
Hoe werkt een verslaving
Volgende
Carnaval, jongeren en alcohol

Belangrijk bericht!

Helaas kunnen wij door omstandigheden jouw hulpvraag niet meer zelf in behandeling nemen.

Wij zullen jouw hulpvraag doorzetten naar één van onze zorgcollega’s.

Zij zullen op zeer korte termijn contact met jou opnemen wanneer je onze voicemail inspreekt of een formulier op de website invult.