Mijn partner is alcoholist

Is mijn partner alcoholist?
Twijfel je of jouw partner te veel drinkt?  Iemand op zijn drankgebruik aanspreken is best lastig. Vaak vindt de persoon in kwestie  dat er eigenlijk niets aan de hand is. Een gesprek eindigt meestal in een ontwijkende reactie als

“Het valt best mee.” , “Waar bemoei je je mee.” “Mijn collega’s drinken veel meer.”
Een bekende is ook:
“Ik kan er zo mee stoppen als ik dat wil.” “Vroeger dronk ik veel meer.”

De gesprekken leiden meestal tot ruzie en levert vaak niets op. En zo ontstaat een patstelling: je raakt steeds meer overtuigd van een drankprobleem, maar de drinker zelf wil er absoluut niets van horen.

Als partner kun je wel bijdragen aan verandering. Afhankelijk van de situatie kun je gebruik maken van onderstaande tips:

  • Probeer niet te veroordelen (ook al ben je nog zo verontwaardigd, teleurgesteld, beledigd of boos) en zeg zo concreet mogelijk welke gevolgen van het drinken voor jou niet acceptabel zijn.
  • Zoek zelf steun. Het kan een hele steun zijn om met anderen te praten over dit probleem. Het is belangrijk dat je niet zelf in een isolement terechtkomt. Vaak komt dit voort uit schaamte voor het gedrag van de ander. Je kunt steun zoeken bij een goede bekende waar je vertrouwen in hebt of contact zoeken met ons; Geduld Interventies GGZ.
  • Blijf goed voor jezelf zorgen. Blijf de dingen doen die belangrijk zijn voor jezelf. Dit kan een manier zijn om je gevoel van eigenwaarde te behouden of op te krikken.
  • Stel grenzen. Nogmaals: maak duidelijk wat je wel en niet accepteert en probeer daar consequent in te zijn.
  • Los geen problemen op voor de drinker. Neem ook geen verantwoordelijkheden van de drinker over. Laat hem/haar zelf de gevolgen van zijn drinken ervaren en oplossen.
  • Pas je niet aan aan het drinken van de ander. Blijf  bijvoorbeeld niet thuis in de hoop dat hij/zij dan minder zal drinken.
  • Ga niet mee in de eventuele weerstand van de drinker tegen de hulpverlening. Vaak komt een deel van de weerstand voort uit de angst voor het veranderen van het alcoholgebruik.

Het intensief omgaan met iemand die een drankprobleem heeft is vaak erg ingewikkeld. Meestal levert dit zeer tegenstrijdige gevoelens op en zit u voortdurend met het dilemma: ” je geeft om iemand die zich onmogelijk gedraagt.”

Toch komt er een moment dat ook jouw partner niet meer kan ontkennen een drankprobleem te hebben. Het erkennen van de alcoholverslaving is een zeer belangrijke stap in het proces naar behandeling. Onze behandelingen in Broadway Lodge zijn heel intensief, persoonlijk, op maat en daardoor zeer effectief. Het terugval percentage blijft hierdoor laag. De zorgverzekering vergoedt onze behandelingen

Wij vinden het van groot belang om ook je directe naasten te betrekken bij de behandeling. Zij hebben vaak veel vragen over verslaving en de werking hiervan.

Tijdens familieavonden en individuele gesprekken helpen we familie, partners of vrienden om o.a. de verslaving en de effecten hiervan beter te begrijpen. Deze therapie heeft als doel het ondersteunen in het doorbreken van ongezonde patronen en het creëren van gezonde relaties.

Ieder mens is anders en ieder mens zal op een andere manier aan zijn of haar herstel moeten werken, maar de belangrijkste boodschap is: Behandeling werkt. Wij helpen je van je alcoholverslaving af! Zet vandaag nog de 1e stap! Neem contact op of voor advies of meld je aan. Er zijn geen wachttijden voor opname in onze kliniek.

Bel: +31 (0)20 4500112 of vraag om informatie via het formulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact op

Artikelen over Alcohol en Verslaving Artikelen over Familie & Naasten van Verslaafden

Wij helpen!

Ook jij kan in herstel

Vorige
Feiten alcoholgebruik
Volgende
Ben ik verslaafd?