Minimumprijs op alcohol

Gokverslaving

Schotland is het eerste land ter wereld dat een minimumprijs op alcohol heeft doorgevoerd. Met als resultaat een flinke prijsverhoging voor het gros van de dranken die in slijterijen en supermarkten worden verkocht.

De nieuwe maatregel heeft vooral effect op pils, cider en mousserende wijn. Een flesje of blikje ‘lager‘ wordt gemiddeld bijna 44% duurder, terwijl de prijs op cider bijna verdubbelt. Liefhebbers van mousserende wijn moeten straks 115% meer betalen. Sterke drank en stille wijn worden bijna een kwart duurder en de prijs van versterkte wijn stijgt naar verwachting met 40%. Overigens denkt het IFS dat de invoering van een basisprijs niet de beste aanpak is tegen problematisch drankgebruik omdat stevige drinkers eerder zullen overstappen op andere dranken dan dat ze daadwerkelijk zullen stoppen.

Wales, Ierland en Australië denken er serieus over na. In Nederland wilde SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij een motie indienen, maar hield deze aan na de belofte van de staatssecretaris dat het onderwerp aan bod zal komen in de nieuwe Alcoholnotitie.

Artikelen over Alcohol en Verslaving

Wij helpen!

Ook jij kan in herstel

Vorige
Verslavingsgedrag; waarom liegen en manipuleren verslaafden?
Volgende
Clean en nuchter leven vieren

Belangrijk bericht!

Helaas kunnen wij door omstandigheden jouw hulpvraag niet meer zelf in behandeling nemen.

Wij zullen jouw hulpvraag doorzetten naar één van onze zorgcollega’s.

Zij zullen op zeer korte termijn contact met jou opnemen wanneer je onze voicemail inspreekt of een formulier op de website invult.