Hoe goed is jouw kennis over alcohol?

Nederlanders weten niet hoe slecht alcohol is

Nederlanders zakken voor het alcoholexamen! Dat is de conclusie van het ministerie van Volksgezondheid na een peiling in opdracht van het departement en het Trimbos-instituut.

Op alcoholexamen.nl kun je zelf de toets invullen en jouw kennis over alcohol testen.

Minder dan 9% van de Nederlanders noemt spontaan dat alcohol het risico op kanker vergroot. Slechts 5% legt een link tussen alcoholgebruik en een hogere kans op borstkanker. De ondervraagden scoorden gemiddeld een rapportcijfer van 5,1. Bijna 9 op de 10 deelnemers weten wel dat alcohol slecht is voor de lever.

Dit zijn best schokkende resultaten. Het blijkt dat de gemiddelde Nederlander onvoldoende kennis heeft over de schade dat alcohol kan toebrengen.

De website vloeit voort uit het Nationaal Preventieakkoord dat verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis vorig jaar sloot met meer dan 70 maatschappelijke organisaties.

Vorig jaar dronken 1,1 miljoen Nederlanders overmatig, wat wil zeggen meer dan 21 glazen per week voor mannen en meer dan veertien glazen per week voor vrouwen.

Alcohol is zeer verslavend

Alcohol is een harddrug maar komt niet voor in de Opiumwet. Alcohol is zeer verslavend. En een alcoholverslaving is uiteindelijk dodelijk als er geen hulp wordt gezocht.

De Richtlijn Goede Voeding van de Gezondheidsraad adviseert om geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Dit drinkadvies geldt voor mannen én vrouwen. In 2015 heeft de Gezondheidsraad het drinkadvies verandert. Uit onderzoeken bleek dat zelfs kleine hoeveelheden alcohol de kans op kanker kunnen vergroten. Het drinken van alcohol is nooit zonder risico’s. Daarom raadt de Gezondheidsraad nu aan om zo min mogelijk te drinken. Door het drinkadvies op te volgen, verklein je de kans op gezondheidsschade.

Hulp bij alcoholverslaving

Voor mensen die een verslaving hebben of in herstel zijn van een verslaving, wordt volledige abstinentie geadviseerd. Dat wil zeggen: helemaal geen drank of drugs gebruiken. Nooit meer. Als verslaafde in herstel ben je zeer gevoelig voor een nieuwe verslaving of terugval van jouw verslaving. Omdat “nooit” erg definitief voelt, een te grote belofte, kun je met jezelf afspreken “alleen vandaag gebruik ik niets”. En dat elke dag opnieuw met jezelf proberen af te spreken.

Vermoed jij alcoholisme, bij jezelf of een naaste? Vraag hulp! Ook jij kan in herstel. Verslaving is een ziekte en dat kan iedereen overkomen. Verslaving is geen keuze. Maar je kan er wel voor kiezen beter te worden. De behandeling wordt vergoed door de zorgverzekering.

Neem contact op!

Bel 020 – 45 00 112 of e-mail: info@geduldinterventies.nl

Meer lezen over alcoholverslaving?

 


 

Bronnen
De Telegraaf: https://www.telegraaf.nl/nieuws/1321992824/nederlanders-weten-niet-hoe-slecht-alcohol-is
Alcoholinfo alcoholexamen: https://www.alcoholinfo.nl/publiek/alcoholexamen
Trimbos, alcohol: https://www.trimbos.nl/kennis/alcohol

 

Artikelen over Alcohol en Verslaving

Wij helpen!

Ook jij kan in herstel

Vorige
Corona maatregelen
Volgende
Geduld Interventies op Dag van Herstel

Belangrijk bericht!

Helaas kunnen wij door omstandigheden jouw hulpvraag niet meer zelf in behandeling nemen.

Wij zullen jouw hulpvraag doorzetten naar één van onze zorgcollega’s.

Zij zullen op zeer korte termijn contact met jou opnemen wanneer je onze voicemail inspreekt of een formulier op de website invult.