Heroine verslaving

Dat je van de eerste keer verslaafd bent aan heroïne is overdreven. Maar het staat wel vast dat heroïne sterk verslavend is.

Heroïne verschilt van veel andere drugs doordat het lichaam snel went aan het effect van de drug (het lichaam bouwt gewenning op). Daardoor moet een gebruiker steeds meer heroïne gebruiken om nog een zelfde effect te voelen. En kan er snel lichamelijke afhankelijkheid ontstaan waarbij men steeds vaker en steeds grotere dosissen moet gebruiken om zich goed te voelen.

Wanneer heroïne is uitgewerkt, volgen ontwenningsverschijnselen: buikkrampen, zweten, het warm en koud krijgen, vergelijkbaar met een zware griep. Deze klachten verdwijnen wanneer er opnieuw wordt gebruikt, waardoor gebruikers makkelijk in een cirkel terecht komen van steeds vaker en meer gebruiken.

Naast dat heroïne lichamelijk verslavend is, is de drug ook geestelijk zeer verslavend. Dit heeft mede te maken met wat hierboven al beschreven staat, maar daar is nog het een en ander aan toe te voegen. De gebruiker voelt zich niet meer lekker en vrolijk zonder heroïne te gebruiken. Hierdoor neemt het verlangen tot het gebruiken van de drug steeds meer toe. heroïne verdooft uiteindelijk alles, van lichamelijke kwalen tot geestelijke onrust. Dit maakt mensen met ernstige problemen (als dakloosheid, werkloosheid, ervaringen met mishandeling in het verleden, etc.) ontvankelijk voor heroïne. Dit wil absoluut niet zeggen dat wanneer een persoon deze problemen niet heeft er geen verslaving kan optreden. Bij langdurig gebruik zal altijd een verslaving optreden. Daarom is experimenteren met heroïne zeer riskant.

Werking en wijze van gebruik: Men gebruikt heroïne doorgaans via inhalatie. Tegenwoordig strooit de heroïne gebruiker wat van het poeder op een plaatje aluminium folie en verhit dit plaatje, zodat het poeder smelt. De actieve substantie gaat zo over in damp over, en dit ademt de verslaafde in. Overigens kan heroïne ook via injecties worden toegediend, maar dit is, in verband met angst voor besmette naalden, een praktijk die alleen door de meest wanhopige onder verslaafden wordt gebruikt, tegenwoordig. Vroeger echter was minder bekend over de risico’s van naaldgebruik en naalden delen met anderen, en heel wat ziekten hebben zich onder heroïneverslaafden als een vuurtje kunnen verspreiden dankzei het liberale naaldgebruik. Naast spuiten kan je heroïne ook direct opsnuiven. Het is echter een vrij vieze substantie om te ruiken, en ook deze optie is dus niet erg populair.

Heroïne werkt vervolgens in het lichaam als volgt: net als andere opiaten, werkt heroïne doordat het een endorfine ‘na-aapt’. Endorfine in je hersenen geven je pijnverlichting en het gevoel van blijdschap. Wanneer je iets plezierigs meemaakt, stoten cellen in je hersenen endorfine af, en die worden geregistreerd door andere delen in je hersenen, hetgeen jij zelf waarneemt als een ‘vreugdevol gevoel’. Heroïne aapt dit proces dus na. Een probleempje met heroïne is echter dat de receptoren (die endorfine registreren) in je hersenen op een gegeven moment zich aanpassen aan de hoeveelheid endorfine-achtige stoffen in hun milieu. Bij een overmatig gebruik aan heroïne moet de gebruiker dus steeds grotere hoeveelheden toedienen om hetzelfde vreugde-gevoel te ervaren.

Heroïne leidt tot constipatie, het onderdrukt honger gevoelens (waardoor verslaafden vaak chronisch ondervoed zijn) en leidt soms zelfs tot de dood, bijvoorbeeld wanneer een te grote dosis ervan de ademhaling zodanig verminderd dat er verstikking kan ontstaan.

Omdat heroïne een vet-oplosbaar stofje is, kan het supersnel in je systeem worden opgenomen. De grote mate van fysieke verslaving, deze snelle werking en de zeer nadelige afkickverschijnselen zorgen ervoor dat dit stofje het meest hardnekkige drug ter wereld is om verslaafd aan te zijn. Beter neem je dus een joint, of een extra glaasje wijn. Beter nog, doe je geen van allen!

Heb jij zelf een verslaving, of ken je iemand met een heroïneverslaving? Geduld Interventies biedt hulp aan mensen met een heroïneverslaving. Neem contact op

 

Drugsverslaafd Heroïne
Vorige
Hoeveel alcohol drinkt Nederland
Volgende
Alcohol en Jongeren