Mijn partner wil niet in behandeling voor zijn/haar verslaving. Wat kan ik doen?

Helaas komt het veel voor dat een verslaafde zijn verslaving ontkent of het probleem niet zo ernstig vindt. Iemand die verslaafd is, heeft de kunst van het liegen en manipuleren meester gemaakt. Dat is niet om jou te kwetsen, dat is zijn/haar manier van overleven geworden.

Schaamte speelt vaak een grote rol of de verslaafde denkt dat hij/zij elk moment kan stoppen alleen dat nu niet wil. Maar niet willen is vaak eigenlijk niet kunnen.

Jij hebt niet de macht een ander te veranderen maar wel hoe jij ermee omgaat. Als iemand echt niet geholpen wil worden, kan je hem/haar niet dwingen. Sterker nog, als iemand alleen in behandeling gaat omdat iemand anders dat wil, mislukt de behandeling vaak. De motivatie van een verslaafde moet zijn dat hij/zij echt zelf wil stoppen. Helaas komt dat moment vaak pas wanneer hij/zij ‘rock bottom’ heeft geraakt. Echt alles en iedereen kwijt is.

Een discussie starten loopt vaak uit op ruzie dus je kan het beste aangeven wat de verslaving met jou doet. Praat over jouw zorgen en jouw gevoelens. Want niemand kan ontkennen wat jij voelt en ervaart. Wijs niet belerend met de vinger. Een verslaafde is ziek. Hij/zij houdt niet minder van jou, ze hebben de controle verloren. De ontwenningsverschijnselen en vooral de drang kan zo sterk zijn, dat ze echt geen keuze meer hebben. Verslaving is geen keuze, het is een serieuze progressieve ziekte.

Verslaving maakt ook het hele gezin ziek. Het is dus wel belangrijk dat er hulp komt. Als het met praten niet lukt de verslaafde te overtuigen in behandeling te gaan, kan een interventie uitkomst bieden. Er is geen garantie dat een interventie werkt. Maar als de verslaafde na de interventie wel hulp wil aanvaarden, is de behandeling vaak wel succesvol.

Wil je meer lezen wat jij kunt doen? Lees onze artikel “Mijn dierbare is verslaafd. Wat nu?”

Heb jij hulp nodig met de verslaving van jouw dierbare?

Bel of e-mail ons. Wij helpen!
020 – 45 00 112
info@geduldinterventies.nl

GEEN wachttijden
Persoonlijk & effectief
Uitstekende nazorg
Familie begeleiding
Wij gaan jou helpen!