Mijn partner / naaste is verslaafd. Wat kan ik doen?

Maak het bespreekbaar. Praat met jouw partner of naaste. Vraag hem/haar hoe jij kan helpen. Wijs zeker niet verwijtend met de vinger. Niemand kiest er bewust voor verslaafd te raken. Verslaving is echt een ziekte, behandel het ook als een ziekte.

Doe het niet alleen. Vraag zelf ook hulp aan familie of de huisarts. Probeer de ziekte van verslaving van jouw dierbare niet alleen aan te vechten. Dat is een strijd die je verliest. Pas goed op jezelf. Je hebt niet de macht een ander te veranderen maar je kan wel zelf bepalen hoe jij ermee omgaat.

Verslaafden ontkennen, liegen en manipuleren. Ze zijn door verloop van tijd meesters in het verbergen van hun verslaving geworden en hun ziekte neemt volledige controle over ze. Zelfs de liefste, intelligentste, meest verantwoordelijke persoon kan veranderen in een narcistische monster door de ziekte van verslaving. Dus kijk daar doorheen. Ze houden niet minder van je. Ja, ze zullen alcohol of drugs altijd boven anderen verkiezen, zelfs hun eigen kinderen, hun partner en zelfs hunzelf. Maar niet omdat ze dat willen, maar omdat ze geen keuze meer hebben. De drang, de ontwenningsverschijnselen… de ziekte is zo heftig dat alles wegvalt. Verslaving is een ernstige ziekte.

Misschien lukt het jou en de familie de verslaafde te overtuigen dat professionele hulp nodig is. Maar vaak moet een verslaafde eerst compleet ‘rock bottom’ gaan voor ze eindelijk inzien dat ze echt hulp nodig hebben. Schaamte speelt vaak een grote rol, en ontkenning. Veel gehoorde excuses zijn “ik kan stoppen wanneer ik wil” of “zoveel drink of gebruik ik niet”. Pas wanneer ze echt alles kwijt raken, kunnen ze toegeven.

Wil je meer lezen wat jij kunt doen? Lees onze artikel “Mijn dierbare is verslaafd. Wat nu?”

Vraag een interventie aan

Het is raadzaam professionele hulp in te schakelen de verslaafde te overtuigen dat er hulp en herstel mogelijk is. Dit kan door middel van een interventie. Een interventie bestaat uit het confronteren van de verslaafde met zijn ziekte en het aanbieden van hulp. Dit gesprek wordt geleid door een ervaringsdeskundige. Zoals Jim Geduld. Lees meer over de interventie.

Bel of e-mail ons voor hulp bij verslaving:
020 – 45 00 112
info@geduldinterventies.nl

GEEN wachttijden
Persoonlijk & effectief
Uitstekende nazorg
Familie begeleiding
Wij gaan jou helpen!