Hoe herken ik een alcoholist?

Iemand die ‘s ochtends vroeg al aan de drank zit, bevende handen heeft als die niet drinkt en naar alcohol ruikt, kun je makkelijk als alcoholist bestempelen. Maar de meeste alcoholverslaafden herken je niet altijd zo makkelijk.

Officieel is iemand alcoholist als hij/zij ontwenningsverschijnselen ervaart als hij/zij niet drinkt. Maar er bestaan vele gradaties tussen gewoon af en toe een drankje kunnen drinken en zware alcoholisme. Gezond drankgebruik is niet meer dan 2 glazen en niet meer dan 2 keer in de week. Maar de gemiddelde Nederlander drinkt meer. Bij het eten, tijdens feestjes en gezelschap, een glaasje tijden het koken, wat meer tijdens het uitgaan, of wanneer iets te vieren is wordt er geproost. Hierdoor kan een alcoholverslaving lang verborgen zijn. Het valt niet altijd meteen op.

Van een alcoholverslaving spreken we als er problematisch drinkgedrag is, je moeilijk een glaasje kan laten staan, je vaak te veel drinkt en over je grens heen gaat, je op niet gebruikelijke tijden drinkt, je drinkt om gevoelens te verdoven of niet ‘gezellig’ kan zijn zonder drank. Wanneer alcohol een middel wordt waar je moeilijk zonder kan, is de kans groot dat je verslaafd bent.

Ben ik verslaafd aan alcohol?

Ervaar jij ontwenningsverschijnselen als je niet drinkt? Heb je geen regie meer over jouw drankgebruik? Merk je dat je steeds vroeger op de dag wilt drinken? Kun je meer drinken dan je omgeving en wil je eigenlijk steeds sterkere drank? Drink je als je emoties wilt verdoven? Voel je je minder zeker zonder drank erbij?

Dan is de kans groot dat er sprake is van een alcoholverslaving.

Is mijn naaste verslaafd aan alcohol?

Merk jij dat jouw naaste veel drinkt? Ervaar je ontwijkend, ontkennend of zelfs agressief gedrag wanneer je jouw naaste vraagt over zijn/haar drank gebruik? Vind je soms verstopte flessen of blikjes? Liegt jouw naaste vaak over hoeveelheden of momenten dat er gedronken is? Is de persoonlijkheid veranderd van jouw naaste?

Dan is er een kans dat jouw naaste verslaafd is aan alcohol.

Wil je hierover praten? Dan kun je ons altijd bellen of e-mailen. Wij staan voor je klaar.
020 – 45 00 112
info@geduldinterventies.nl

 

GEEN wachttijden
Persoonlijk & effectief
Uitstekende nazorg
Familie begeleiding
Wij gaan jou helpen!