EETVERSLAVING

Een eetverslaving is een van de ingewikkeldste verslavingen die er is. Iedereen moet immers dagelijks eten.
Een eetverslaving kan zich op vele manieren uiten; zijn verschillende vormen van een eetverslaving:

  • Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van regelmatige (vr)eetbuien, het overeten, ook wel binge eating genoemd. Kenmerkend voor binge eating disorder is het regelmatig eten van abnormale hoeveelheden. Vaak eet men in korte tijd heel veel zonder daadwerkelijk iets te proeven of het lekker te vinden. Honger of trek is niet de reden om te eten, veelal zijn het negatieve gevoelens over zichzelf of over een bepaalde gebeurtenis die men probeert te ontvluchten door heel veel in een keer te gaan eten.
  • In veel gevallen, maar lang niet altijd, gaat deze eetstoornis gepaard met overgewicht (obesitas). Dit kan weer medische gevolgen hebben, zoals suikerziekte, een hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol.
  • Een eetverslaving wordt boulimia genoemd wanneer iemand na zo’n eetbui probeert om het eten weer zo snel mogelijk kwijt te raken door bewust over te geven, vinger in de keel te steken of te braken
  • Ten slotte is er nog de eetstoornis anorexia. Ook in dit geval is er sprake. Bij anorexia is er echter niet zo zeer sprake van een eetverslaving, maar meer van een verslaving aan controle, wat lijdt tot een verstoord eetpatroon. Iemand met anorexia probeert op een krampachtige manier controle te houden over zijn of haar gewicht door bijvoorbeeld zichzelf te bestraffen met streng lijnen. Iemand stelt hoge eisen aan zichzelf en accepteert zichzelf niet zoals hij of zij is. Dit komt vaak voor in de mode wereld van mannequins en fotomodellen. Door vaak te hoge eisen en spanningen lopen deze dames zich vaak onnodig uit te hongeren.

De eetverslaafde probeert op allerlei vlakken controle over eten te houden maar helaas lukt dat vaak niet. Een eetverslaving uit zich op emotioneel, psychisch en lichamelijk gebied. De persoon in kwestie kampt met gebrek aan zelfvertrouwen, eigenwaarde, door met name gevoelens van schuld, falen, schaamte, eenzaamheid en isolatie en weet niemand hier zonder hulp uit te komen.

Hulp bij een eetverslaving
Ook voor de omgeving van een eetverslaafde is deze verslaving erg problematisch. U wilt uw dierbare of collega immers helpen maar diegene lijkt niet naar adviezen te willen of kunnen luisteren. Wellicht dat wij u de hulp kunnen bieden die u en/of uw dierbare nodig hebben.
Heeft iemand in uw naaste omgeving hulp nodig om van zijn of haar eetverslaving af te komen? U kunt voor al uw vragen telefonisch contact mij opnemen, dat kan op 020-7776895 of per email naar info@geduldinterventies.nl

Geen wachttijd voor een intake afspraak

Meld je hier aan OF BEL 020-4500112
Call Now Button