Hoe herken je een verslaafde?

Hulp bij verslaving

Het is vaak heel lastig om te zien of iemand verslaafd is. Er zijn natuurlijk ook heel veel soorten verslaving en die allemaal andere typische afwijkingen in het menselijk gedrag kunnen veroorzaken. Toch zijn er ook aan aantal meer algemene dingen waaraan je kunt herkennen of iemand verslaafd is.

Een verslaafde veranderd zijn gedrag en/of persoonlijkheid

Iemand die verslaafd is geraakt, zal zich anders gedragen dan voorheen. Het gaat hierbij niet alleen om het dagelijks gedrag, maar ook om wezenlijke veranderingen in de persoonlijkheid. Door de verslaving wordt iemands leven voor een groot deel of zelfs volledig door die verslaving in beslag genomen. Die afhankelijkheid doet iets met mensen. Hun gedrag zal hierdoor sowieso flink veranderen. Daarnaast kan een verslaving ook iemands persoonlijkheid veranderen. Die verandering kan, afhankelijk van het soort verslaving, bovendien blijvend zijn. Mensen die verslaafd zijn, zijn vaak angstig, onverschillig en ook wel prikkelbaar. De sociale contacten zijn voor een verslaafde minder belangrijk waardoor een bepaalde afstandelijkheid kan ontstaan. Die kan overigens ook komen omdat de verslaafde probeert zijn verslaving voor anderen verborgen te houden.

Een verslaafde ontwikkelt andere leefgewoontes

Heel vaak moet iemand behoorlijk wat moeite doen om aan de benodigde zaken en tijd voor zijn/haar verslaving te komen. Omdat iemands leven grotendeels in het teken van die verslaving staat, zullen andere zaken voor die verslaving moeten wijken. Daardoor heeft een verslaafde ook minder interesse in leuke activiteiten. Iemand die verslaafd is kan een meer teruggetrokken leven gaan lijden of zelfs in een isolement raken. Een verslaafde kan minder aandacht besteden aan de persoonlijke verzorging of de hygiëne in huis. Ook de eetgewoontes worden er vaak niet beter op.

Een verslaafde presteert minder

Als iemands leven in beslag wordt genomen door zijn/haar verslaving, heeft die persoon minder aandacht en energie voor andere zaken. Dat gaat bijna altijd ten koste van de prestaties. Een verslaving is bijna altijd duidelijk te merken aan de prestaties op school, werk of sport.

Een verslaafde heeft vaak financiële problemen

De meeste verslavingen zijn behoorlijk kostbaar. Vaak zelfs zo kostbaar, dat deze niet van de normale inkomsten kunnen worden bekostigd. Er ontstaan financiële problemen en maar al te vaak belandt een verslaafde in de criminaliteit om de verslaving maar te kunnen bekostigen.

Een verslaafde liegt en manipuleert

Om steeds maar weer aan genoeg geld voor een verslaving te komen, zal een verslaafde proberen om overal geld te krijgen of te lenen. Ook probeert de verslaafde de verslaving voor anderen verborgen te houden en de schijn zoveel mogelijk op te houden. Dat leidt tot veelvuldig of zelfs onophoudelijk liegen en manipuleren.

Vermoed jij dat iemand die jou dierbaar is verslaafd is?

Herken jij in bovenstaande jouw dierbare? En vermoed jij dat hij/zij mogelijk verslaafd is? Dan kunnen wij je helpen. Het is moeilijk hem/haar zomaar te confronteren. De verslaafde zal vrijwel altijd ontkennen. En dit kan leiden tot ruzies. Soms erkent een verslaafde zijn of haar probleem wel, maar is de stap misschien nog te groot hulp te aanvaarden. Hierbij kunnen wij jullie goed ondersteunen. Lees meer over de interventie en neem gerust contact met ons op voor hulp en advies.

Bel: 020 – 45 00 112 of e-mail: info@geduldinterventies.nl

Artikelen over Alcohol en Verslaving Artikelen over Drugs en Verslaving Artikelen over Familie & Naasten van Verslaafden Artikelen over Interventie bij Verslaving

Wij helpen!

Ook jij kan in herstel

Vorige
Minderen of stoppen met drinken met Maxx
Volgende
4delige serie Tygo in de GHB

Belangrijk bericht!

Helaas kunnen wij door omstandigheden jouw hulpvraag niet meer zelf in behandeling nemen.

Wij zullen jouw hulpvraag doorzetten naar één van onze zorgcollega’s.

Zij zullen op zeer korte termijn contact met jou opnemen wanneer je onze voicemail inspreekt of een formulier op de website invult.