Drinken en rijden

Glaasje op, laat je rijden

Alcohol en verkeer gaan niet samen. Voor bestuurders die korter dan 5 jaar hun rijbewijs hebben (beginnende bestuurders) geldt een limiet van 0,2 promille. Mannen bereiken dit percentage na het drinken van ongeveer een glas, vrouwen al bij minder dan een glas.

Voor ervaren bestuurders is deelname aan het verkeer verboden vanaf een bloedalcoholgehalte van 0,5 promille. Dit percentage bereiken mannen na het drinken van ongeveer 2 glazen alcohol binnen een uur, vrouwen al bij iets minder.

Waarom deze norm?

Wie meer dan twee glazen gedronken heeft gaat al aantoonbaar minder goed rijden: de bochten worden ruimer genomen, het reactievermogen neemt af en je ziet minder wat links en rechts van je gebeurt. Je denkt echter alles nog stevig onder controle te hebben.

Na vier á vijf glazen alcohol is de kans op een verkeersongeval twee keer groter dan wanneer je nuchter bent. Na acht á negen glazen alcohol is die kans maar liefst zeventien keer zo groot.

Het gebruik van alcohol vermindert je rijvaardigheid, waardoor je sneller een verkeersongeval kan veroorzaken. Daarom mag je niet rijden met meer 0,5 promille (ongeveer 2 glazen) alcohol in je bloed.

Je mag dus niet rijden met meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed. Heb je bij een aanhouding een alcoholpromillage van meer dan 0,8 promille? Dan kan het CBR je een educatieve maatregel opleggen.

 

Rijden onder invloed is geen overtreding maar een misdrijf. Je kunt dan ook een zware straf verwachten.
Bekijk een overzicht van de hoogtes van de boetes en straffen voor rijden onder invloed. De aangegeven normen zijn richtlijnen; uiteindelijk is het de rechter die de strafmaat vaststelt.

Informatie over:

 

Artikelen over Alcohol en Verslaving

Wij helpen!

Ook jij kan in herstel

Vorige
Drank: wat is normaal?
Volgende
Omgaan met een drinker