Carnaval, jongeren en alcohol

Carnaval staat voor de deur!
Feest vieren, je verkleden, gezelligheid en vooral veel drinken staan centraal. Het ideale feest voor de gemiddelde jongere dus!

Carnaval is voor jongeren hét perfecte moment om een eerste biertje te drinken of misschien wel ontzettend dronken te worden. De wet is daarentegen al 4 jaar veranderd: jongeren onder de 18 mogen geen alcohol meer kopen of in hun bezit hebben. Toch is gebleken dat de meeste jongeren uit de regio de eerste keer alcohol drinken tijdens carnaval.

De verantwoordelijkheid bij het horecapersoneel leggen, is makkelijk gezegd. Wie kan beoordelen of de persoon onder dat kippenpak of verkleed als clown echt wel achttien is?

Maatregelen gemeenten
Veel gemeenten doen al hun best om te voorkomen dat pubers al dan niet stiekem alcohol drinken op de vele feesten tijdens carnaval. Ze nemen hiervoor allerlei maatregelen. Zo worden er bij feesten en cafés polsbandjes aan de deur uitgedeeld na controle van een geldig legitimatiebewijs

Boodschap van ouders​
Uiteindelijk moet de belangrijkste boodschap natuurlijk van jou als ouder komen. Is de afspraak thuis tot 18 jaar niet drinken (afspraak van NIX)​, maak dan duidelijk dat dit ook voor de periode van carnaval geldt. Dus geef je puber geen ‘Sneeuwwitje’ (een scheutje bier door de 7Up) of een biertje tijdens carnaval ‘omdat het feest is’. Hiermee geef je een onduidelijke boodschap af. Hou het liever duidelijk en simpel: niet drinken, is niet drinken. Ook tijdens carnaval!

Geduld Interventies GGZ is vanzelfsprekend fan van NIX 18. Voor jongeren is alcohol extra schadelijk!

 

Artikelen over Alcohol en Verslaving Artikelen over Jongeren en Verslaving

Wij helpen!

Ook jij kan in herstel

Vorige
Verslaving is een hersenziekte
Volgende
Terugval