Cannabis en jongeren

cannabis en jongeren

Wie opgroeit, verkent grenzen. Sommige jongeren beginnen nooit aan blowen, anderen stoppen vanzelf na een tijdje. En weer anderen gebruiken met mate. Bij de één duurt de experimenteerfase langer dan bij de ander. Vaak verdwijnt of vermindert de interesse voor hasj en wiet wanneer er een nieuwe levensfase aanbreekt. Maar er zijn ook jongeren die blijven gebruiken en daardoor in de problemen komen.

6 tips om jongeren voor te lichten over cannabis

In gesprek gaan is hierbij de belangrijkste tip!

 1. Begin het gesprek vroeg
  De beste verdediging voor drugsgebruik is kennis. Een openhartig gesprek over alle drugs, zowel de legale als illegale, is van essentieel belang om misbruik van drugs tijdens de jeugd te voorkomen.
 2. Zoek naar “evidence-based” informatie
  Als ouder heb je je van tevoren ingelezen(wetenschappelijk bewezen) in plaats van te vertrouwen op persoonlijke ervaringen en verhalen uit de media. Lees meer op oa Het Trimbos-instituut, een onafhankelijk kennis instituut.
 3. Intensief gebruik en hersenschade
  Vaak weten jongeren niet wat de risico’s zijn. Bij buitengewoon intensief gebruik is blijvende, onomkeerbare hersenschade niet geheel uit te sluiten. Hierbij geldt hoe intensiever gebruikt wordt, hoe negatiever deze verschijnselen worden. Cannabis, is net als alcohol niet ongevaarlijk. Bij het roken van een joint krijg je tot 4 keer meer schadelijke stoffen binnen. Het THC-gehalte is bovendien door de jaren heen toegenomen.
 4. Recreatief gebruik
  Wat valt nog wel onder recreatief gebruik van cannabis en wat niet. Recreatief gebruik van cannabis / wiet is aan de orde bij een incidenteel gebruik of een gebruik beperkt tot een enkele keer per maand. Cannabis, kan net als alcohol, op verantwoorde wijze gebuikt worden door de meeste mensen in verschillende sociale contexten.
 5. Het belang van verantwoordelijk gebruik
  De belangrijkste principes zijn: begrijp de effecten van de verschillende stammen (sativa, indica en hybriden) van cannabis; vermijd gebuik met andere drugs/medicijnen; gebruik alleen in een veilige omgeving; gebruik met mate; laat het gebruik zich niet bemoeien met verantwoordelijkheden; en gebruik het niet in contexten die het leven van anderen in gevaar kunnen brengen, zoals autorijden onder invloed.
 6. Just say “know,” not “no!”
  Een verbod op drugs heeft niet voorkomen dat mensen – jong of oud – drugs gebruiken. Verbod creëert illegale handel, bendeoorlogen, corruptie en gevaarlijke producten. Een schadebeperkende benadering van cannabis reguleert een veiliger kwaliteitsproduct en richt zich op het informeren van jongeren over de mogelijke risico’s en voordelen van cannabisgebruik. Kortom jongeren informeren over cannabis en verantwoord gebruik – door met hen te praten en ernaar te luisteren – zal veel effectiever en veiliger zijn dan ze proberen te stoppen.

Jongeren zullen in de loop van hun leven aan veel soorten drugs worden blootgesteld, waaronder cannabis. Ze kunnen besluiten om te experimenteren of vaker te gebruiken. Dus ze moeten weten wat de potentiële schade is, evenals de potentiële voordelen. Ze moeten ook de verschillen kennen tussen gebruik en misbruik.


Artikelen over Cannabis / Wiet / Hasj Artikelen over Drugs en Verslaving Artikelen over Jongeren en Verslaving

Wij helpen!

Ook jij kan in herstel

Vorige
Alcohol leren drinken hoort bij de opvoeding?
Volgende
Hoe werkt een verslaving

Belangrijk bericht!

Helaas kunnen wij door omstandigheden jouw hulpvraag niet meer zelf in behandeling nemen.

Wij zullen jouw hulpvraag doorzetten naar één van onze zorgcollega’s.

Zij zullen op zeer korte termijn contact met jou opnemen wanneer je onze voicemail inspreekt of een formulier op de website invult.