ALCOHOLVERSLAVING

Alcoholverslaving

Het drinken van alcohol is legaal en wordt sociaal geaccepteerd. Hierdoor wordt de afhankelijkheid van alcohol niet snel herkend en daardoor sterk onderschat. Alcohol is absoluut niet onschuldig en kan als drug bestempeld worden. Alcoholverslaving kan voor zowel lichaam als geest levensgevaarlijk zijn.

Bij veelvuldig alcoholmisbruik en dus alcoholverslaving kunnen o.a. de volgende problemen zich voordoen : beschadigingen aan de lever; everziekten; alcoholhepatitis, levercirrose, pancreatitis, hepatitis B. Hart- en vaatziekten; hartinfarct, hartfalen, hartritmestoornissen, hoge bloeddruk. Kanker; leverkanker, darmkanker, borstkanker, mondholtekanker, slokdarmkanker. Hersenbeschadiging; herseninfarct, dementie, geheugenverlies, Korsakov syndroom. Psychose; delirium , psychotische stoornissen, men gaat hallucineren of krijgt waanideeën. Impotentie en ontstekingen aan de mond, keel, maag en alvleesklier.

Alcoholmisbruik of alcoholverslaving begint vaak met een slechter wordend sociaal gedrag. De verslaafde functioneert niet meer naar behoren, gaat excuses verzinnen voor van alles en nog wat om de waarheid te verbergen, hij isoleert, heeft na excessief gebruik last van “black-outs “, en komt afspraken niet na. Verstopt vaak drank. Alcoholverslaving is een progressieve ziekte waardoor je steeds meer alcohol nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken.
Bij plots stoppen met drinken, is er grote kans op een aantal ontwenningsverschijnselen ; verslaafde wordt misselijk, gaat hevig transpireren, kan slecht slapen en voelt zich angstig en gespannen omdat hij alcohol drinkt. De verslaafde denkt hier vanaf te komen door opnieuw alcohol tot zich te nemen en belandt zo keer op keer in de vicieuze cirkel van een verslaving met totaal isolement en de dood tot uiteindelijk gevolg.

We spreken van een alcoholverslaving wanneer iemand geen regie meer heeft over zijn alcoholgebruik. Dit geldt ook als je één keer per week een grotere hoeveelheid drinkt, ook wel bekend onder “binge drinking”. De uiteindelijke consequenties van alcoholmisbruik zijn zo verstrekkend dat men niet meer normaal kan functioneren.
Als dit probleem niet wordt aangepakt gaat iemand met een alcoholverslaving dood. Je mag gerust zeggen dat alcoholverslaving een levensbedreigende ziekte is . Hoe eerder professionele hulp wordt gezocht en aanvaard bij een alcoholverslaving, hoe groter de kans dat de lichamelijke en psychische schade wordt beperkt en hoe groter de kans is om het proces een halt toe te roepen.

Neem contact met ons op voor hulp of meer info