Alcoholverslaving erfelijk

Hoe zit het met de erfelijkheid voor alcoholverslaving? Is alcoholisme genetisch bepaald?

Kinderen van alcoholverslaafde ouders lopen meer risico om een alcoholprobleem te krijgen dan andere kinderen.

Alcoholverslaving erfelijk:
Uit onderzoek is gebleken dat er een zekere erfelijke aanleg kan bestaan voor het krijgen van alcoholproblemen. Voor zonen van alcoholafhankelijke vaders geldt dat nog wat sterker dan voor dochters. Het is niet bekend hoe groot het extra risico is maar kinderen van alcoholverslaafde ouders moeten wel met een vergrote kans op het ontstaan van alcoholproblemen rekening houden. Sommige onderzoeken spreken van een verhoogde kans van ongeveer 50%!

Invloed van de omgeving: als je opgroeit in een omgeving waar veel gedronken wordt kan het zijn dat je als kind  daar veel last van hebt; je voelt je dan als kind minder gelukkig omdat je minder aandacht krijgt of omdat je erg onzeker wordt door het soms onvoorspelbare of misschien wel bedreigende gedrag van je vader of moeder. Een ongelukkige jeugd kan vervolgens een rol spelen bij het ontstaan van alcoholproblemen op latere leeftijd.

Alcoholverslaving genetisch:
Er zijn waarschijnlijk wel genen die een rol spelen bij het ontstaan van alcoholisme, maar de genetische structuur alleen verklaart niet of iemand alcoholist wordt of niet. Iemand met een erfelijke belasting voor alcoholverslaving die op een onbewoond eiland woont, zal nooit alcoholist worden terwijl iemand die zonder erfelijke belasting opgroeit in een drankcultuur wel degelijk alcoholist kan worden.

Met andere woorden: genen alleen maken geen alcoholist. Daar is toch meer voor nodig. Iedere volwassene  blijft zelf verantwoordelijk en kan zelf kiezen om te stoppen met drinken, ook door daar professionele hulp bij in te schakelen.

Heb jij of jouw naaste een alcoholprobleem? Neem contact met ons op voor meer info of advies.

Geduld Interventies GGZ biedt professionele hulp bij alcoholverslaving

 

 

 

Artikelen over Alcohol en Verslaving

Wij helpen!

Ook jij kan in herstel

Vorige
Verandert alcohol je persoonlijkheid
Volgende
Ik heb nooit een kater