Alcoholconsumptie terugdringen

Wat is de meest effectieve manier om alcoholconsumptie terug te dringen? Heel simpel eigenlijk…

Het verlagen van alcoholpercentages is het meest doeltreffend. Mensen blijken niet meer te drinken als er iets minder alcohol in hun biertje zit. Hierdoor krijgen ze minder alcohol binnen. De resultaten van dit onderzoek in Canada, zijn gepubliceerd in The Lancet Gastroentology & Hepatology.

Het gemiddelde alcoholgehalte van een biertje verlagen van 5,5 procent naar 4,5 procent. Volgens de wetenschap heeft dit geen effect op de consumptie. Mensen merken het doorgaans niet en zullen niet een extra biertje nemen. De voordelen voor de volksgezondheid zijn echter enorm

Producenten

Ook de Producenten zullen van de verlaging geen nadeel ondervinden maar eerder baat hebben bij lagere alcoholpercentages. De verkoop zou gelijk blijven, terwijl de productiekosten dalen. Enkele drankfabrikanten zouden hun percentages om deze redenen al verlaagd hebben.

 

Met dit voorstel wordt een beroep gedaan op ‘verandering vanaf de aanbodkant’ in plaats van de verantwoordelijkheid bij de consument te laten. De vraag is of dit wenselijk is. Zou jij een van boven opgelegd lager alcoholpromillage in jouw bier of wijn accepteren? Of kunnen ze beter van jouw biertje afblijven? We zijn benieuwd naar jouw mening.

Artikelen over Alcohol en Verslaving

Wij helpen!

Ook jij kan in herstel

Vorige
Ik heb nooit een kater
Volgende
Broer Arie Boomsma