Alcohol leren drinken hoort bij de opvoeding?

Jongeren alcohol leren drinken

Jongeren thuis “leren drinken” werkt averechts. Veel ouders geloven nog steeds dat het beter is om jongeren “thuis te leren drinken”. Het tegendeel is echter waar.

Onderzoek toont aan dat kinderen die thuis ‘leren’ drinken, op termijn juist meer gaan drinken, zowel thuis als buitenshuis. Ook leidt het tot meer  problematisch alcoholgebruik. Op basis van diverse onderzoeken blijkt duidelijk dat het verstrekken van alcohol door ouders aan minderjarige kinderen absoluut geen preventief effect heeft; ze gaan er juist eerder meer door drinken. Niet doen dus!

Strenge regels stellen helpt wel. Ouders hebben veel meer invloed op het drinkgedrag van hun kinderen dan ze denken. Het stellen van duidelijke regels en alle alcohol tot 18 jaar volledig verbieden (nee is nee, ook op een feestje) is daarbij cruciaal. Een belangrijk advies daarbij is om op tijd te beginnen met grenzen stellen: voordat kinderen twaalf zijn. Belangrijk is ook het voorbeeldgedrag van ouders (drink met mate).

Schadelijke effecten van alcohol bij jongeren onder de 18 jaar

Hoe schadelijk is alcohol voor opgroeiende jongeren:

  • Alcohol heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van de hersenen die pas na 24 jaar volgroeid zijn. Dat kan invloed hebben op karakter en gedrag, leervermogen en geheugen.
  • Op jonge leeftijd beginnen met drinken, vergroot de kans op verslaving op latere leeftijd.
  • Jongeren die alcohol drinken, verhoogt neiging tot onveilige sex, met SOA‚’s tot gevolg.
  • Het reactievermogen wordt vertraagd en je evenwicht verminderd, waardoor er meer kans is op een ongeluk in het verkeer.
  • Jongeren die drinken tijdens het uitgaan, zijn vaker als dader of slachtoffer betrokken bij geweld en agressie.
  • Jongeren drinken vaak veel in korte tijd. Hierdoor lopen ze kans op een alcoholvergiftiging, waarbij ze in coma kunnen raken (binge drinking‚). Een coma brengt acute gevaren met zich mee, maar ook op langere termijn zijn de gevolgen op bijvoorbeeld de verdere ontwikkeling van de hersenen ernstig.

Geduld Interventies is een groot voorstander van NIX18. Alcohol hoort duidelijk niet bij de opvoeding.

Artikelen over Alcohol en Verslaving Artikelen over Jongeren en Verslaving

Wij helpen!

Ook jij kan in herstel

Vorige
Clean en nuchter leven vieren
Volgende
Cannabis en jongeren

Belangrijk bericht!

Helaas kunnen wij door omstandigheden jouw hulpvraag niet meer zelf in behandeling nemen.

Wij zullen jouw hulpvraag doorzetten naar één van onze zorgcollega’s.

Zij zullen op zeer korte termijn contact met jou opnemen wanneer je onze voicemail inspreekt of een formulier op de website invult.