Alcohol en vrouwen

Wijntje tegen de stress

Alcoholisme wordt vaak als een mannenprobleem gezien. Maar het alcoholmisbruik onder vrouwen neemt hand over hand toe. Vooral hoogopgeleide vrouwen boven de veertig zijn de laatste jaren meer gaan drinken. Vrouwen drinken wel om andere redenen en op een andere manier.  Het drinken van alcohol is voor vrouwen vaak een soort ritueel. “Even een wijntje om alle stress weg te laten glijden. Dat doen ze vaak als ze bijvoorbeeld alleen zijn. En dat is gevaarlijk want zo krijgt alcohol een soort functie.”

Waarom drinken vrouwen?

Vrouwen drinken vaker alcohol vanwege spanningen binnen hun relatie, of stress vanwege de vele zorgtaken of door het combineren van werk en gezin. Mannen drinken ook wel om spanningen weg te werken, maar dan gaat het vaker om beroepsgebonden stress.

 We moeten veel

Vrouwen moeten veel van zichzelf: een goede prestatie neerzetten op het werk, de ideale vrouw en moeder zijn en dan ook nog tijd vrijmaken voor sport en sociale contacten. Ook ouders en eventuele schoonouders hebben soms extra zorg nodig. Ze staan veel voor anderen klaar en hebben de neiging zichzelf daarvoor weg te cijferen. Of een crisis in de gezinssituatie – denk aan een echtscheiding, verlies van baan of overlijden – vergroot  de kans op drankmisbruik.

Thuisdrinkers

Omdat verslaving vaak gepaard gaat met schuldgevoel en schaamte, blijft alcoholgebruik bij vrouwen vaak een verborgen probleem. Vrouwen drinken meer alleen en verborgen, en vooral thuis. Ze doen ook eerder moeite om hun drankgebruik te verbergen. Die schaamte vormt een belemmering om hulp te vragen, wat het alcoholprobleem versneld. Vrouwen met een alcoholprobleem worden door de buitenwereld bovendien vaak harder veroordeeld dan mannen. Dit maatschappelijke taboe maakt het moeilijker om met een alcoholprobleem naar buiten te komen. Met name moeders lijden daardoor onnodig lang, ondervinden relatieproblemen en lijden meer aan depressies.

Ruim 7 procent van de vrouwen drinkt overmatig

  • Meer mannen dan vrouwen drinken alcohol. In 2015 dronk 86,3% van de mannen van 18 jaar en ouder wel eens alcohol en 75,5% van de vrouwen.
  • In 2016 was 7,3 procent van de vrouwen in Nederland een overmatige drinker (14 glazen per week of meer). Ter vergelijking: bij de mannen is dit percentage 10,4 procent.
  • Het percentage overmatige drinkers onder vrouwen is het hoogst in de regio Amsterdam. Daar drinkt 8,9 procent van de vrouwen meer dan 14 glazen per week.

Ben jij een vrouw en drink je te veel? Wacht niet langer. Maar neem contact met ons op. Geduld Interventies GGZ helpt vrouwen met een alcoholpobleem.  Telnr +3120-4500112

 

 

 

Artikelen over Alcohol en Verslaving

Wij helpen!

Ook jij kan in herstel

Vorige
Korsakov
Volgende
Drank: wat is normaal?