4delige serie Tygo in de GHB

Tygo in de GHB

Voor de EO zoekt Tygo Gernant uit hoe het kan dat Brabantse jongeren massaal GHB gebruiken. De drug-in-opkomst is vooral een groot probleem in de provincie.

Kijk hier aflevering 1 “Ruiken is Gebruiken”

Gamma-hydroxyboterzuur (GHB) is eenvoudig zelf te maken en geldt als ‘partydrug’, maar is even verslavend als heroïne. “Ruiken is gebruiken” – en dat gebeurt vooral in de provincie.  Als stroperige vloeistof is het te krijgen in plastic buisjes van 5 milliliter. Het is geurloos en smaakt zout. Het middel wordt vaak gedronken, maar het wordt ook gemaakt in poedervorm.

GHB is erg verslavend en gevaarlijk

Met name de eerste keren gaat het gebruik gepaard met een zeer aangename roes. Doordat GHB ernstig verslavend is, beland je al snel in een situatie waarbij je de drug vooral gebruikt om de vaak  onaangename (en niet ongevaarlijke) onthoudingsverschijnselen tegen te gaan. Doordat GHB maar kort werkt, is zeer frequente inname noodzakelijk, dus veel achter elkaar !

Een ander groot gevaar van GHB-gebruik is het doseren. De hoeveelheid die het gewenste effect veroorzaakt, is bijna gelijk aan de hoeveelheid die kan leiden tot een coma. Doordat de concentratie nogal varieert, is dit een serieus probleem, zeker als de GHB via een dealer wordt verkregen en je dus niet weet wat er in zit.

GHB heeft ook de reputatie als ‘rape drug’. Het middel wordt vaak stiekem toegevoegd in een drankje, waardoor iemand kan worden verdoofd en vervolgens, aangezien het ook een seksueel stimulerende werking heeft, seksueel wordt misbruikt. Het slachtoffer weet na afloop vaak niet precies wat er is gebeurd en het gevaar bestaat dat iemand bewusteloos raakt.

GHB is goedkoop, je kan het zelf produceren. Het belangrijkste ingrediënt is gamma-butyrolacton (GBL), een oplos/schoonmaakmiddel (reinigingsmiddel voor velgen), natronloog beter bekend als gootsteenontstopper en gedestilleerd water.

Lees meer over GHB verslaving.

Ben jij verslaafd aan GHB en wil je echt stoppen?

Neem contact met ons op om af te kicken middels een behandeling in één van onze vaste partner klinieken. Bel: 020 – 45 00 112 of e-mail: info@geduldinterventies.nl

Je kan je ook direct aanmelden voor een intakegesprek.

Artikelen over GHB en Verslaving Nieuws

Wij helpen!

Ook jij kan in herstel

Vorige
Hoe herken je een verslaafde?
Volgende
Programma Verslaafd! op RTL4

Belangrijk bericht!

Helaas kunnen wij door omstandigheden jouw hulpvraag niet meer zelf in behandeling nemen.

Wij zullen jouw hulpvraag doorzetten naar één van onze zorgcollega’s.

Zij zullen op zeer korte termijn contact met jou opnemen wanneer je onze voicemail inspreekt of een formulier op de website invult.